Ilon tekijät

Sari Mäenpää ja Julia Mälkki - Perhepalvelut ILO Oy

Sari

Tarinani ILO:n tekijäksi lähti halusta auttaa ihmisiä haastavissa elämäntilanteissa kohti heidän toivomaansa parempaa elämää. Olen tehnyt kohta 20 vuotta töitä lapsiperheiden parissa eri toimintaympäristöissä, joista viimeiset 10 vuotta perhetyössä ja perhekuntoutuksessa. Lasten ja perheiden auttaminen ovat minulle sydämen asia. 

Työni kautta tutuksi ovat tulleet sekä lasten että aikuisten haastavat elämän olosuhteet, joissa ulkopuolisen tuen tarve on ollut välttämätöntä. Työni asiakkaiden vaativissa elämäntilanteissa ja kriiseissä on ohjannut minua etsimään lisää tietoa ja työtapoja asiakkaiden kohtaamiseen ja auttamiseen. Liian usein huomasin työntekijöiden ja asiakkaiden puheen olevan ongelmakeskeistä, jolloin ongelmilla oli taipumus syventyä. Usein haasteeksi nousi myös se, että työntekijät tahtomattaan viestivät asiakkaalle asiantuntijuutta esittämällä ratkaisuja perheen vaikeisiin elämäntilanteisiin ymmärtämättä, mikä perheelle oli asioiden muuttumisessa merkityksellistä ja tärkeää. 

Työn haasteiden innoittamana lähdin opiskelemaan ratkaisukeskeistä psykoterapiaa, missä pääpaino on asiakkaan kuuntelemisessa asiantuntijana omassa elämässään. Koulutus vahvisti työotteessani nimenomaan asiakkaiden tarinan kuuntelemista ja keskustelun ohjaamista niin, että asiakkaiden toivo ja usko omaan selviytymiseen ja onnistumiseen vahvistuvat. ILO:n lisäksi teen terapiatyötä yksilöiden, parien ja perheiden kanssa omalla vastaanotollani. 

Erityisosaamistani on luovien, toiminnallisten ja vuorovaikutusta tukevien menetelmien käyttö perheiden ja yksilöasiakkaiden kanssa työskentelyssä. Erityisesti musiikki ja liikunta ovat minulle rakkaita asioita. Vapaa-ajalla harrastan laulua ja kitaralauluduon kanssa keikkailua sekä latinalaistansseja ja juoksua. Minut tunnetaan positiivisena, kannustavana ja touhukkaana persoonana, joka on kiinnostunut monenlaisesta tekemisestä ja on helposti lähdössä kokeilemaan uutta, niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Keskustelutyön rinnalla vien asiakkaat mielellään esim. luontoon, pelaamaan frisbeegolfia, uimaan tai luistelemaan. Yhtä hyvin tapaamisissa voidaan kuunnella asiakkaiden kanssa heille merkityksellistä musiikkia, tehdä tulevaisuuteen suuntautuvia aarrekarttoja tai muuta toiminnallista tekemistä sisällä tai ulkona asiakkaiden toiveet, ikätaso ja tarpeet huomioiden. Luovuus ja leikillisyys näkyy työskentelyssäni siinä, että pystyn räätälöimään jokaiselle asiakkaalle juuri hänelle sopivan tavan työskennellä. 

Heittäytyvä asenteeni on vienyt minut usein epämukavuusalueelleni! Mikä ihaninta, tämä on palkinnut minut uuden oppimisella!

Sari Mäenpää - Perhepalvelut ILOOy
Julia Mälkki - Perhepalvelut ILO Oy

Julia

Olen työskennellyt lähes koko ammatillisen urani perheiden parissa tehden sekä perhetyötä lastensuojelussa että työskennellen perhekuntoutusyksikössä, johon asiakkaat tulivat lastensuojelun kautta. 

Minulla on ollut ilo ja kunnia saada tutustua suureen joukkoon perheitä, joiden matkassa olen saanut kulkea tukena muutamasta kuukaudesta jopa muutamaan vuoteen. Olen oppinut näistä kohtaamisista valtavasti ja nämä kohtaamiset ovat se syy, minkä takia olen ILO:lla mukana aloittamassa uutta perhepalveluja tarjoavaa yritystä. Ei ole olemassa perhe-elämän tiettyä sapluunaa, joka sopii kaikille tai jonka muotteihin jokaisen pitäisi itsensä sovittaa. Minun tehtäväni ammattilaisena on auttaa perhettä toimimaan mahdollisimman hyvin omista lähtökohdistaan käsin ja omien arvojensa mukaan – pitämällä lapsen etu ja hyvinvointi ehdottomasti työskentelyn keskiössä. Ilo ja onnistumisen kokemukset ovat asioita, joita nostan esiin jokaisessa asiakaskohtaamisessani. 

Mitä musiikki merkitsee minulle ja miten päädyin opiskelemaan musiikkiterapeutiksi? Olen harrastelijamuusikko ja hyvän mieleni huomaa kotona siitä, että hyräilen lähes tauotta. Lempimusiikkiani ovat erityisesti swing ja 50-luvun kotimainen jazz-iskelmä. Laulujen sanoitukset ja tarinat ovat minulle erityisen tärkeitä. Kaikenlaiset tarinat ovat minulle elämässä muutenkin tärkeitä ja olen aina ollut kiinnostunut vuorovaikutussuhteissani, niin työssä kuin läheisteni parissa, kuuntelemaan tarkalla korvalla. Toteutin ammatilisen haaveeni musiikin parissa työskentelemisestä opiskelemalla musiikkiterapeutiksi. Musiikkiterapeuttina minua kiinnostaa eritoten päästä työskentelemään perheiden kanssa, sillä olen päässyt näkemään, miten musiikin kautta toimiminen auttaa perhettä parantamaan vuorovaikutussuhdettaan. Rakkaan harrastuksen ja työn yhdistäminen tuntuu erittäin palkitsevalta ja innostavalta. Musiikkia harrastan tätä nykyä fiilikseen sopivaa musiikkia kuuntelemalla ja lauluyhtyeessa laulamalla.  

Yksi kaikkein tärkeimmistä arvoista elämässä minulle on kaikkien ihmisen tasa-arvoinen kohtelu – jokaisen ihmisen tuleminen näkyväksi, kuulluksi ja arvostetuksi. Olen saanut perinnöksi isoisältäni ja äidiltäni positiivisen elämänasenteen, jonka avulla tsemppaan myös asiakkaitani ja pyrin omalta osaltani tuomaan toivon ja selviytymisen näkökulmaa näkyväksi.