Tuki lapsen sijoituksen yhteydessä

Tukea lapsen/nuoren sijoituksen aikana
Ilon palloja

Lapsen sijoitus on aina kriisi koko perheelle. Sijoitettavan lapsen elämä ja arki siirtyy pois omasta kodista joko hetkellisesti tai pidemmäksi aikaa. Lapsen tunteet heittelevät laidasta laitaan ja näin käy myös lapsen läheisille. Koko perhe ja myös mahdollisesti perheen lähipiiri käyvät läpi kriisin, jossa kohtaavat kaikki kriisin tyypilliset vaiheet. Monenlaisia tunteita ja tilanteita tulee kohdattavaksi; monia tilanteita, joissa ei olisi kuvitellut itse koskaan olevansa.

Monesti kriisin keskellä olevia helpottaa, kun saa sanoittaa omat tunteensa ja kokemuksensa ja saa kuuntelevat korvat vain häntä varten. Kriisin keskellä helpottaa myös kuulla, että kokemani asiat kuuluvat asiaan ja monet muutkin kokevat tällaisia asioita kohdatessaan oman lapsen tai sisaren sijoituksen. Tukityössämme sijoituksen aikana kohtaamme kaikki perheenjäsenet kunnioittavasti ja tuemme perhettä kriisin keskellä. Autamme vanhempia löytämään keinoja, joilla lapsen paluu kotiin mahdollistuisi.

 

Autamme yhteyden löytämisessä perheenjäsenten välille ja tuemme perhettä lapsen sijoitukseen liittyvissä viranomaisasioissa.

Lapsen sijoitukseen liittyvien tunteiden käsittelyssä hyödynnämme VOIKUKKIA-vertaisryhmän materiaaleja, jotka on suunnattu huostaanotettujen lasten vanhempien kanssa työskentelyyn. Voimme olla tukena myös sijoituksen jälkeen ja silloin, kun lapsen kotiutusta suunnitellaan.

Perheen jälleenyhdistäminen on prosessi, johon liittyy paljon tunteita. Se on tulvillaan sekä iloisia onnen läikähdyksiä että myös surua menetetystä yhteisestä ajasta. Puolin ja toisin voi tuntua siltä, että menetetty yhteinen aika pitää kuroa umpeen – niin hyvässä kuin pahassakin; käydä yhdessä läpi kaikki erillään vietettyyn aikaan liittyvät tunteet ja kokemukset. Ja koska jokainen meistä on erillinen yksilönsä, nämä prosessit tapahtuvat perheenjäsenillä eri aikoihin. Olemme tukemassa perhettä kokonaisuutena ja samalla huomioimme jokaisen perheenjäsenen yksilöllisen tilanteen.

Takaisin Sosiaalihuoltopalvelut-sivulle